Despre familia Raţiu de Noşlac (Nagylak)

Istoria Familiei Rațiu este strâns legată de istoria medievală a comunei Noșlac. Prima atestare documentară a comunei a avut loc acum mai bine de 700 de ani, în anul 1298. Familia Raţiu (aka Raţ, Rácz în ungureşte sau Ratz în germană) de Nagylak, familie ridicată din vrednici nobili de ţară români, dăinuie în Transilvania de peste 700 de ani. Legenda ne spune că cei mai îndepărtați precursori ai familiei Rațiu au coborât la începutul sec. al XIIIlea din Munții Apuseni, pe valea Someșului și s-au împământenit la Gilău. Documente istorice consemnează că în anul 1298, Micu, banul Gilăului, Lonei și Feneșului Săsesc (Florești, jud. Cluj), aflat în conflict cu sașii din zonă, a fost strămutat la 13 ianuarie la Nagylak (Marosnagylak, Grosshaus, Noșlac), pe pământurile de pe malul stâng al văii Mureșului, la gura de vărsare a râului Arieș.

Citeste mai departe accesand documentul PDF alaturat:

 

Citeşte mai mult...
 
Mărţişorul

Originile sărbătorii mărţişorului nu sunt cunoscute exact, dar se consideră că ea a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci şi al fertilităţii şi vegetaţiei. Această dualitate este remarcată în culorile mărţişorului, albul însemnând pace, iar roşul - război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea.

Citeşte mai mult...
 
NOI INVESTITII IN COMUNA NOSLAC

NOU PROIECT CU FINANTARE NERAMBURSABILA

Primaria comunei Noslac a semnat un nou proiect cu finantare nerambursabila FEADRR in valoare de 58.050 lei , respectiv 12.833 euro fara TVA pentru "€œDotare cu echipamente si mobilier Camin Cultural Noslac"

Proiectul promovează o investiţie in scopul conservării specificului local şi a moştenirii culturale in localitatea Noslac, comuna Noslac, judeţul Alba.

Citeşte mai mult...
 
Spectacol de colinde “Leru-i ler”, Crăciun 2013

Vineri, 20 decembrie 2013, a avut loc un inedit spectacol de colinde, la Căminul Cultural Noşlac, cu ocazia marelui Praznic al Naşterii Domnului.

În această deosebită zi de sărbătoare, tinerii comunei Noşlac, elevii Școlii Gimnaziale Noşlac şi corurile de copii ale parohiilor: Ortodoxe Găbud, Reformate Noşac şi Stâna de Mureşs, Bisericii Penticostale Noşlac, au prezentat un spectacol interconfesonal de colinde, de obiceiuri şi tradiţii specifice Crăciunului şi Anului Nou, pe scena Căminului Cultural Noşlac.

Citeşte mai mult...
 
Roadele Toamnei la Noslac

                

În zilele de 14 si 15 septembrie 2013 Noşlacul a fost îmbrăcat în haine de sărbătoare .

                   Sâmbătă, 14 septembrie 2013, s-au desfăşurat conform programului, competiţiile sportive: fotbal, cros, tenis de masă, fiind prezenţi un număr impresionant de participanţi. În urma desfăşurării competiţiilor, echipele clasate pe primele trei locuri au fost premiate, primind cupe şi medalii personalizate.

                 

Citeşte mai mult...
 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 Următor > Sfârşit >>

Pagina 1 din 4